Viktig information om de politiska partierna - SP Lunds valkampanj




Sedan dryga tre veckor har ett informationsblad om de politiska partierna spridits i Lund. I bladet beskrivs varför man inte ska tillförlita sig på parlamentarismen och hur grovt de olika partierna har svikit väljarna. Det är lunda-avdelningen av Socialistiska partiet som står bakom kampanjen. Progphoto fick en förmiddags-intervju med Ulf Östman, partiets starke man i Lund. Innan jag hinner ställa första frågan är han redan igång med ett resonemang kring parlamentarismen som sådan.

- Först måste jag nog klargöra vår syn på den borgerliga parlamentarismen, säger han bestämt. För revolutionära socialister spelar det mindre roll om det är valår eller inte. Vi anser inte att de grundläggande förändringarna som vi vill se i samhället kan göras av politiker i dagens parlament. Tvärtom är dagens politiska system utformat för att passivisera och hålla nere majoriteten.
Jag ställer mig snabbt kritisk till att partiavdelningen då satsar på en kampanj i valtider, just riktat mot valet och partipolitiken, som om Socialistiska partiet inte vore ett parti bland de andra.
- Det kan ändå finnas poänger med att ställa upp i val eller satsa extra mycket på propagandaspridning i samband med valår, svarar Ulf kvickt. Det har att göra med att människor då är mer benägna till att sätta sig in i politiken och diskutera dess innehåll. Och angående vårt parti märktes det tydligt i samband med husockupationerna i Lund vilken skillnad det är mellan en revolutionär i ex. SP och en reformist i V. Hade SP suttit i fullmäktige hade vi såklart deltagit i ockupationerna, men också varit ensamma om att försvara dem.
Senare under dagen träffar jag en ockupant som erkänner att SP har varit det parti i Lund som gett ockupationsrörelsen mest legitimitet. Han pratar om hur fort de både ställt upp rent konkret i samband med ockupationerna men också visat sitt stöd i media. Tillbaka till förmiddagen och intervjun. Vi glider in på en diskussion om det tidigare nämnda flygbladet, informationsbladet. Jag låter Ulf kort presentera det.
- Vi delar ut ett flygblad som kortfattat tar upp alla partiers politik. Vi menar att samtliga av dagens riksdagspartier är fullständigt ointresserade av en socialistisk omvandling av samhället och är rädda för arbetarklassens och ungdomens självaktivitet.
Men vad ska man då rösta på? Socialistiska partiet ställer inte upp i kommunvalet i Lund, vilket de gjorde i senaste valet, och inte heller i regionen eller på riksplan. Hur kan man då kritisera Vänsterpartiet som trots allt är det parti som åtminstonde står för den ”minst dåliga” vänsterpolitiken och finns representerade med flera mandat i såväl kommunfullmäktige, regionen och riksdagen.
- Vi kritiserar de andra partierna därför att de för en borgerlig politik och inte arbetar för ett störtande av kapitalismen. Vi kan inte berömma några som ställer sig bakom dagens system. Däremot finns det ljusglimtar. Vänsterpartiet har en del bra förslag, likaså Piratpartiet och Feministiskt Initiativ. Tyvärr räcker inte deras politikerbladder eftersom - som jag redan sagt – de inte förstår och inte är intresserade av arbetarmakt och kapitalismens störtande genom en socialistisk revolution. Socialismen är inget man går till val på - det är något man kämpar sig till på gatan
Mina avslutande frågor blir kanske klyschiga, men samtidigt relevanta. Hur ska man rösta enligt er i SP? Ska man överhuvudtaget rösta? Och kom igen, tippa valresultatet!
- Det här valet handlar inte om ett bra och ett dåligt val. Det handlar om ett jävligt dåligt val, och ett mindre dåligt val. Då arbetarklassen kommer få det ännu sämre med en borgerlig regering än med de röd-gröna är vår uppmaning att "rösta mot borgarna".
Valresultatet har jag ingen blekaste aning om, men med den historiskt usla opposition vi har i detta val så lär det knappast förvåna om borgarna vinner igen.


Relaterat:
Socialistiska partiet
Röda Lund
Röda Lund: Nytt socialistiskt flygblad till Lunds hushåll

0 kommentarer:

Skicka en kommentar