Hur jävla svårt kan det vara? - Ung Vänster Skånes valkampanj




Nästa i raden av artiklar om utomparlamentariska kampanjer i valet 2010 handlar om Ung Vänster Skånes egen kampanj. Vi fick tag i Sebastian Brandt, från Ung Vänsters lundaklubb, för en intervju.


Varför är ni aktiva i valrörelsen?
Vi är aktiva i valrörelsen just för att människor är mer intresserade av politik och dess innehåll under tiden före valet. Vi utnyttjar den chansen för att uppvigla och organisera arbetarungdomen. Men vi är inte som de andra riksdagspartiernas ungdomsförbund som slutar vara aktiva direkt efter valdagen. Vi kämpar varje dag hela året just därför att vi behöver kämpa för våra rättigheter till skillnad från borgarungarna i MUF som kan leva lyckliga i det nuvarande systemet och anordna sina spritfester för minderåriga.
Vad driver Ung Vänster Skåne för kampanj i valtider?
Liksom i de andra delarna i Sverige driver vi förbundets kampanj ”Överklassen har haft all anledning att fira” som fokuserar på vad borgerligheten har försämrat och vad vi vill göra för att skapa ett solidariskt och rättvist Sverige. Men för Skåne-distriktet räckte inte förbundets något partifjäskande kampanj. Vi tryckte upp egna flygblad i en kampanj som heter ”Hur jävla svårt kan det vara?”. I den har vi valt att fokusera på tre aktuella, lokala frågor som berör ungdomar i Skåne.
Det första kravet är att bygga bort den akuta bostadsbristen. Små, billiga hyresrätter som folk har råd med är lösningen. Jag menar, nuläget är helt ohållbart, det råder för fan bostadsbrist i 27 av 33 skånska kommuner.
Nästa punkt handlar om att införa gratis kollektivtrafik. Man ska inte behöva betala för att kunna åka till plugget, jobbet eller var man nu vill. Fri rörlighet är en mänsklig rättighet...
De senaste åren har borgarna verkligen varit på hugget med att skära ner i all typ av välfärd. Vi kräver därför att man rustar upp välfärden och skapar jobb inom den offentliga sektorn. Lokalt har vi ett bra exempel som är klart genomförbart. Höjer man kommunskatten i Lund med 40 öre så kan kommunen anställa 100 nya lärare och 100 nya sjuksköterskor. En sån skattehöjning skulle innebära typ 80 kr mindre i plånboken för en vanlig låginkomsttagare (20 000 kr). Det är fan ingenting!

Hur syns ni i valrörelsen?
Jag vågar sticka ut hakan och säga att vi är den absolut mest aktiva ungdomsförbundet i Skåne (och Sverige...!). Vi i lundaklubben är ute varje dag och delar flygblad, sätter upp affischer, tar debatter och håller bokbord. Insändare är också en kanal icke att förglömma, även om det kanske krävs fem insändare för att få in en i Sydsvenskan.
Valresultatet?
SD hamnar utanför Riksdagen. Ingen majoritetsregering och nyval utlyses? Eller så plockar de rödgröna hem det. Hoppas kan man alltid. Jag uppmuntrar alla att rösta rött eller åtminstonde rödgrönt.

Men, poängterar Sebastian, vårt främsta mål är inte att fiska röster åt Vänsterpartiet, utan att organisera ungdomar i kampen mot orättvisor och klassklyftor. Arbetarungdomar i Skåne – organisera er!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar