Stökigt valmöte för SD i Malmö



Sverigedemokraterna hade planerat hålla ett torgmöte på Gustav Adolfs torg i Malmö under fredagseftermiddagen den tionde september. På plats väntade dock 600 motdemonstranter och torgmötet kunde inte genomföras under normala omständigheter. Ägg, tomater, smällare och andra föremål haglade över Sverigedemokraternas representanter och polisen kunde efter mötet rapportera om 3 gripna samt 6 tillfälligt omhändertagna.

”Malmö hjärta mångfald” heter det nystartade nätverket som i förra veckan annonserade om att en protest mot Sverigedemokraternas valmöte skulle arrangeras. I inbjudan uppmanade nätverket folk  att bua ut och på så vis förhindra SD från att ”sprida sin rasistiska propaganda”. På affischer i Lund manades lundaborna att sluta upp och blockera torgmötet. Vid ett möte i Malmö i oktober 2008 samlades 500 motdemonstranter, vilket kom att bli starten på en lång rad protester mot Sverigedemokraternas möten. Såväl i Malmö, Lund, Landskrona som Helsingborg har det närmast varit tradition med stök om Sverigedemokraterna dyker upp i offentliga sammanhang. Det var mot denna bakgrund polisen hade valt att satsa stort inför fredagens torgmöte. Ett tiotalet polisbussar, Skånes insatsstyrka, civila poliser, poliser på häst, polishundar – allt fanns på plats när Sverigedemokraterna var redo att inleda sitt torgmöte.

Aktiviteterna på GA torg inleddes vid halv två, då ”Malmö hjärta Mångfald” arrangerade ett torgmöte. Talarna fokuserade på hur Sverigedemokraterna ställer människor emot varandra och att arbetarklassen inte har något att vinna på detta. Talaren Mats Keijonen, betonade detta väl:
–                   Jag är inte emot SD för att vara snäll. Jag är emot dem för att jag inte tjänar på deras rasism. Vi i arbetarklassen tjänar aldrig på rasism. Det är högerpolitik, rakt igenom. Tillsammans kan vi bekämpa deras rasism och kämpa enade.
När den femte talaren avslutat sitt tal var polisen kvicka med att skjuta iväg folkmassorna, flytta bak avspärrningarna och rusta sig inför det som komma skulle. Demonstranterna riktar då banderollerna  ”Arbetarklassen håller ihop - tillsammans mot rasism ” och ”Refugees welcome, bring your families” mot avspärrningarna.

Något försenat, tio över två anländer två bilar med sverigedemokrater. De hinner inte ens packa ur  ljudsystem eller fåtöljer innan äggen haglar. Slagord som ”inga rasister på våra gator” ekar mellan husen. De talrika buropen hörs förbi slagordskörerna och tillsammans med visselpipor, skramlande nyckelknippor och gashorn skapas en närmast outhärdlig ljudbild. Ungefär 600 motdemonstranter är på plats nu. Inne på det avspärrade området står ett gäng till synes rädda Sverigedemokrater, som vid detta möte har utrustat sig med två ”personliga vakter”. Vakterna, två biffiga män, ställer sig framför talarna och försöker förhindra att äggen, smällarna, tomaterna når fram. Talarna däremot sitter bekvämt i fåtöljer med ryggarna vända mot den stora folkmassan. Men trots SDs egna vakter, ordentliga avspärrningar och en stor polisinsats träffar föremål gång på gång de olika sverigedemokraterna. En arg Kent Ekeroth vandrar fram till insatschefen och frågar varför de inte gör mer mot den hetsiga motdemonstrationen. Polisen säger att även motdemonstranterna har rätt att uttrycka sina åsikter men att de i största möjliga mån försöker skydda torgmötet.

En liten stund senare gör polisen en ordentlig framryckning mot folksamlingen, ett mindre tumult utbryter och i samband med detta också slagsmål mellan demonstranter och polis. Torgmötet fortsätter, även om budskapet knappt når ut. Polisen väljer så att ta fram hundar och ridande poliser. När polisen försöker få motdemonstanterna att backa uppstår en än mer kaotisk situation. De håller hårt i sina kedjor, skriker slagord, samtidigt som poliserna pressar dem tätt in på valstugorna. Efter en dryg timme avslutas mötet, SD spelar sin 2006 års vallåt ”Blåsippans väg” och åker sedan iväg under poliseskort.

Relaterat:
Dagens Konflikt: Vuvuzelan inget hot demokratin

0 kommentarer:

Skicka en kommentar