Ni är fan inte på gång nu och vi vill fan inte va' me'


Under de senaste två dygnen har media rapporterat oerhört flitigt omkring Sverigedemokraterna. Dels om deras av motdemonstranter välbesökta torgmöte i Malmö i fredags eftermiddag. Dels om vad som verkar vara en knivattack mot en SD-politiker i hans hem i centrala Malmö, i fredags kväll.

För ett par veckor sedan annonserade Sverigedemokraterna ut sin rutt över var deras torgmöten inför valet skulle äga rum och när. I denna turnéplan låg det en punkt som de inte annat än planerat skulle bli oroligt; 10 september kl 14:00 Gustav Adolfs Torg, Malmö. I stort sett alla torgmöten som SD försökt hålla i Lund, Malmö, Vellinge, Helsingborg och Landskrona har de senaste åren blivit praktfiaskon. När de försöker nå ut till sina 'svenska' väljare har de istället mötts av protester av olika slag. Såväl stora som små protester, militanta som omilitanta.

I oktober 2008 lyckades Malmöitiska antirasister mobilisera 500 människor till protest mot SD. Då hade Sverigedemokraterna planerat ett torgmöte mitt emellan Stortorget och GA torg. Den gången blev oerhört kaotisk och 16 motdemonstranter omhändertogs av polis. Polisens strategi den gången var att köra bort folkhoperna från själva mötet; det som hände var dock att motdemonstranterna sprang runt kvarter efter kvarter och kunde enkelt återvända till platsen för sd-mötet.

I fredags hade ungefär 600 personer samlats för att protestera emot Sverigedemokraternas valmöte. Innan SD-mötet höll Malmö Hjärta Mångfald ett möte där de olika talarna fokuserade på varför SD har lyckats och att vi alla förlorar på deras rasistiska politik. När mötet väl började hade polisens strategi redan påbörjats. Att mota bak motdemonstranterna så långt det bara gick. Motdemonstranterna överröstade SD och de valde att sätta sig med ryggen mot den stora folkmassan. Äggen och smällarna regnade samtidigt som polisen tryckte bak demonstrationens linjer. Mindre slagsmål mellan polis och demonstranter uppstod. När polisen väl backat demonstrationen "tillräckligt" var den på ett ögonblick på väg tillbaka. Slagorden ekade mellan husen på torget och saker fortsatte regna över Christian Westling och hans vänner. Oroligheterna slutade när rasisterna äntligen lämnat torget strax efter klockan tre. Då var fortfarande den stora massan demonstranter kvar på torget och visade att den antirasistiska rörelsen aldrig ger upp.

Diskussionen kring huruvida SD vinner röster på ett kaosartat torgmöte med viss militansnivå har i vänsterrörelsen förts enda sen oktober 2008. Slutsatsen som de allra flesta drar är trots allt att Sverigedemokraterna inte vinner någon kraft på att ständigt kopplas ihop med stök och bråk. På fredagens torgmöte hävdade de att det till viss del var på grund av motdemonstrationerna som de kunde få sådant gehör för sina åsikter som "de får". Man måste ställa sig starkt kritisk till en sådan formulering. Ingen röstar trots allt på ett parti för att det är synd om dem. Folk röstar på SD för att vänstern inte har kunnat komma fram med en tillräckligt slagkraftig och progressiv politik.

En längre artikel med mer ingående information, samt bilder och händelseförlopp dyker upp inom de närmsta dagarna. Tills dess, håll till godo!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar