Feministisk vecka på Spyken - inför


Imorgon inleds den kulturfeministiska veckan på gymnasieskolan Spyken i Lund. Progressive Photo lät göra en kort intervju med en av arrangörerna Nora Basmaci.

Progressive Photo (PP): Vem står bakom den kulturfeministiska veckan?
Nora Basmaci (NB): Det är vi i Jämställdhetsgruppen som står bakom den kulturfeministiska veckan. Arrangemanget är det första konkreta vi gör. Vi har såklart haft möten tidigare och exempelvis tagit fram en bra artikel och diskuterat den, men inget speciellt uppmärksammat. Nu var det dags!
PP: Varför arrangeras veckan?
NB: Vi hoppas, genom den kulturfeministiska veckan, kunna öka kunskapen hos eleverna på skolan och helt enkelt lyfta jämställdhetsfrågan. Frågan lyfts inte fram i något ämne, och diskussionen uteblir därför helt.
PP: Hur är veckan upplagd, kan du berätta något om programmet?
NB: Den kulturfeministiska veckan är en bred vecka av olika aktiviteter. Det finns något för alla skulle jag vilja säga. Två arrangemang – det feministiska självförsvaret och serietecknar-workshopen – är dock kvinnoseparatistiska. Anledningen är att feministiskt självförsvar är utformat av tjejer för tjejer mot sexualiserat våld. Serietecknarkollektivet Dotterbolaget som kommer för workshopen är som sådant kvinnoseparatistiskt.

Schemat för veckan innehåller även andra grejer så som föreläsningar och filmvisningar. Vi valde infallsvinkeln kultur just för att göra aktiviteterna mer lättsamma och roliga. En jättespännande programpunkt är Heleneholmskören från Heleneholmskolan i Malmö som ska sjunga på fredag. De är en feministisk kör som verkar asgrymma!
PP: Vad har skolan sagt om veckan?
NB: Under planeringen av det här projektet har vi i gruppen haft en minimal kontakt med lärare. Detta trots att några av oss kontaktat lärare i syfte att till exempel få hjälp att sprida information. Vi har hela tiden jobbat i motvind och kanske inte känt att skolan direkt hjälpt oss, snarare motarbetat oss. Ett bra exempel är riktlinjerna som skolan satt upp om att förbjuda vissa utomparlamentariska organisationer – i mitt tycke odemokratiskt. Efter mycket tid och arbete från gruppens sida har vi arbetat fram det här schemat, nu får vi hoppas att veckan blir så bra som vi tror!
Schemat för veckan ligger under evenemanget på Facebook (länk nedan) och kommer också läggas upp här på Progressive Photo (för alla dessa utan ansiktsboken)...

Facebook-event: Kulturfeministisk vecka på Spyken

0 kommentarer:

Skicka en kommentar