0 com

Anti-rasistisk demo i Lund

Här nedan tre bilder från den stora antirasistiska demonstrationen som gick igenom Lunds centrum igår. Ungefär 2000 arga medborgare protesterade mot rasismen och SD's intåg i riksdagen i en bred demonstration med alltifrån folkpartister till de svartaste svarta anarkister.


0 com

Två anarkister om valet





Valrörelsereportagen fortsätter nu till två oorganiserade anarkister, Sara och Simon, som båda ser på valet med nästan enbart skeptiska ögon.


Den autonoma rörelsen har i detta val ingen utpräglad kampanj. Därför blir frågorna inte lika självklara som till intervjuerna med Ung Vänster Skåne, Virvelvinden eller SP-Lund. Så, vad gör ni egentligen?
- Om man snackar i termer av kampanjande har vi hjälpt våra kamrater i Virvelvinden med deras ”Ingen rasistisk reklam”-kampanj på bästa möjliga sätt. Annars har det inte varit mycket upporganiserat som hänt under alla parlamentariska partiers högtid. Men förstöra valplanscher och valbockar är något folk sysslar med åtminstonde. Det kanske låter orespektabelt och dumt, men vi accepterar inte samhällssystemet vi nu lever under. Politikerna bara försämrar för oss vanliga människor, vi vill nå till ett annat samhälle, då kan vi acceptera det nuvvarande ”demokratiska” styrelseskicket. Och att förstöra valaffischer är ju inte direkt något hot mot demokratin som vissa försöker få det till, det är snarare bara barnsligt roligt. Och vem har gett de rätt att finnas i det offentliga rummet, men aldrig vi utomparlamentariska grupper?
Även om förstörelsen av affischer är stor både i Lund och Malmö är modifieringen av affischerna nästan än större. Man kan se Jan Björklund med hitlermustasch, alla olika politiker med SUFs clownnäsor och propagandatexterna helt utbytta eller delvis förändrade.
- Att inte bara förstöra, utan också försöka visa på deras sanna sidor, känns ärligt och typ odestruktivt, menar Simon. Ibland har dock partierna själva varit duktiga på att visa sina egna sidor, som t.ex. uppe i Stockholm där Moderaterna gång på gång har kört någon slags "freudiansk" affischering. Eller för den delen bildekalerna, också från Moderaterna, med texten ”Arbete ger frihet”. Då kan man skratta högt och njuta av borgerlighetens dumhet.
Diskussionen fortsätter livligt och glider in på själva valet i sig. Hur ställer sig den autonoma rörelsen till röstskolk? Om man ska rösta, hur ska man då rösta? Fördelar, nackdelar med att rösta eller inte rösta?
Jag tror vi båda är överens om att röstskolk är något idealistiskt och i dagsläget oerhört dumt och onödigt, säger Simon. Det är klart att vi inte vill legitimera det politiska systemet som det ser ut idag och vi är inte heller intresserade av att engagera oss i kampanjer för att rösta på något särskilt parti eller någon särskild person. Däremot förändrar en rödgrön regering människors materiella status något och saktar ner nedskärningarna. Det blir helt enkelt mindre dåligt, för det är vad det handlar om. Då skapas också ett större utrymme för den utomparlamentariska kampen, när man inte drabbas lika illa som utav en borgerlig alliansregering.
Sara nickar instämmande och fortsätter på samma spår.
Inget av de parlamentariska alternativen förändrar något i grunden. Vi kommer fortsättningsvis leva i ett skitsamhälle med samma problem som tidigare. Däremot är det, som Simon säger, att det ena är mindre dåligt och därmed också det val man som anarkist kan göra. De stora förändringarna sker aldrig i parlamenten, hur som helst, de sker på gatorna och arbetsplatserna. Punkt slut.
Härmed var det slut med intervjuerna av de olika utomparlamentariska grupperna kring valet 2010 i Skåne. Progressive Photo hoppas ni har fått lite läsvärt material och fortsätter producera journalistik från ett tydligt vänsterperspektiv. På kommande är reportage om SDs möte i Landskrona, den fackliga konflikten med Bonik AB med mera med mera!

0 com

Hur jävla svårt kan det vara? - Ung Vänster Skånes valkampanj




Nästa i raden av artiklar om utomparlamentariska kampanjer i valet 2010 handlar om Ung Vänster Skånes egen kampanj. Vi fick tag i Sebastian Brandt, från Ung Vänsters lundaklubb, för en intervju.


Varför är ni aktiva i valrörelsen?
Vi är aktiva i valrörelsen just för att människor är mer intresserade av politik och dess innehåll under tiden före valet. Vi utnyttjar den chansen för att uppvigla och organisera arbetarungdomen. Men vi är inte som de andra riksdagspartiernas ungdomsförbund som slutar vara aktiva direkt efter valdagen. Vi kämpar varje dag hela året just därför att vi behöver kämpa för våra rättigheter till skillnad från borgarungarna i MUF som kan leva lyckliga i det nuvarande systemet och anordna sina spritfester för minderåriga.
Vad driver Ung Vänster Skåne för kampanj i valtider?
Liksom i de andra delarna i Sverige driver vi förbundets kampanj ”Överklassen har haft all anledning att fira” som fokuserar på vad borgerligheten har försämrat och vad vi vill göra för att skapa ett solidariskt och rättvist Sverige. Men för Skåne-distriktet räckte inte förbundets något partifjäskande kampanj. Vi tryckte upp egna flygblad i en kampanj som heter ”Hur jävla svårt kan det vara?”. I den har vi valt att fokusera på tre aktuella, lokala frågor som berör ungdomar i Skåne.
Det första kravet är att bygga bort den akuta bostadsbristen. Små, billiga hyresrätter som folk har råd med är lösningen. Jag menar, nuläget är helt ohållbart, det råder för fan bostadsbrist i 27 av 33 skånska kommuner.
Nästa punkt handlar om att införa gratis kollektivtrafik. Man ska inte behöva betala för att kunna åka till plugget, jobbet eller var man nu vill. Fri rörlighet är en mänsklig rättighet...
De senaste åren har borgarna verkligen varit på hugget med att skära ner i all typ av välfärd. Vi kräver därför att man rustar upp välfärden och skapar jobb inom den offentliga sektorn. Lokalt har vi ett bra exempel som är klart genomförbart. Höjer man kommunskatten i Lund med 40 öre så kan kommunen anställa 100 nya lärare och 100 nya sjuksköterskor. En sån skattehöjning skulle innebära typ 80 kr mindre i plånboken för en vanlig låginkomsttagare (20 000 kr). Det är fan ingenting!

Hur syns ni i valrörelsen?
Jag vågar sticka ut hakan och säga att vi är den absolut mest aktiva ungdomsförbundet i Skåne (och Sverige...!). Vi i lundaklubben är ute varje dag och delar flygblad, sätter upp affischer, tar debatter och håller bokbord. Insändare är också en kanal icke att förglömma, även om det kanske krävs fem insändare för att få in en i Sydsvenskan.
Valresultatet?
SD hamnar utanför Riksdagen. Ingen majoritetsregering och nyval utlyses? Eller så plockar de rödgröna hem det. Hoppas kan man alltid. Jag uppmuntrar alla att rösta rött eller åtminstonde rödgrönt.

Men, poängterar Sebastian, vårt främsta mål är inte att fiska röster åt Vänsterpartiet, utan att organisera ungdomar i kampen mot orättvisor och klassklyftor. Arbetarungdomar i Skåne – organisera er!
0 com

Stökigt valmöte för SD i Malmö



Sverigedemokraterna hade planerat hålla ett torgmöte på Gustav Adolfs torg i Malmö under fredagseftermiddagen den tionde september. På plats väntade dock 600 motdemonstranter och torgmötet kunde inte genomföras under normala omständigheter. Ägg, tomater, smällare och andra föremål haglade över Sverigedemokraternas representanter och polisen kunde efter mötet rapportera om 3 gripna samt 6 tillfälligt omhändertagna.

”Malmö hjärta mångfald” heter det nystartade nätverket som i förra veckan annonserade om att en protest mot Sverigedemokraternas valmöte skulle arrangeras. I inbjudan uppmanade nätverket folk  att bua ut och på så vis förhindra SD från att ”sprida sin rasistiska propaganda”. På affischer i Lund manades lundaborna att sluta upp och blockera torgmötet. Vid ett möte i Malmö i oktober 2008 samlades 500 motdemonstranter, vilket kom att bli starten på en lång rad protester mot Sverigedemokraternas möten. Såväl i Malmö, Lund, Landskrona som Helsingborg har det närmast varit tradition med stök om Sverigedemokraterna dyker upp i offentliga sammanhang. Det var mot denna bakgrund polisen hade valt att satsa stort inför fredagens torgmöte. Ett tiotalet polisbussar, Skånes insatsstyrka, civila poliser, poliser på häst, polishundar – allt fanns på plats när Sverigedemokraterna var redo att inleda sitt torgmöte.

Aktiviteterna på GA torg inleddes vid halv två, då ”Malmö hjärta Mångfald” arrangerade ett torgmöte. Talarna fokuserade på hur Sverigedemokraterna ställer människor emot varandra och att arbetarklassen inte har något att vinna på detta. Talaren Mats Keijonen, betonade detta väl:
–                   Jag är inte emot SD för att vara snäll. Jag är emot dem för att jag inte tjänar på deras rasism. Vi i arbetarklassen tjänar aldrig på rasism. Det är högerpolitik, rakt igenom. Tillsammans kan vi bekämpa deras rasism och kämpa enade.
När den femte talaren avslutat sitt tal var polisen kvicka med att skjuta iväg folkmassorna, flytta bak avspärrningarna och rusta sig inför det som komma skulle. Demonstranterna riktar då banderollerna  ”Arbetarklassen håller ihop - tillsammans mot rasism ” och ”Refugees welcome, bring your families” mot avspärrningarna.

Något försenat, tio över två anländer två bilar med sverigedemokrater. De hinner inte ens packa ur  ljudsystem eller fåtöljer innan äggen haglar. Slagord som ”inga rasister på våra gator” ekar mellan husen. De talrika buropen hörs förbi slagordskörerna och tillsammans med visselpipor, skramlande nyckelknippor och gashorn skapas en närmast outhärdlig ljudbild. Ungefär 600 motdemonstranter är på plats nu. Inne på det avspärrade området står ett gäng till synes rädda Sverigedemokrater, som vid detta möte har utrustat sig med två ”personliga vakter”. Vakterna, två biffiga män, ställer sig framför talarna och försöker förhindra att äggen, smällarna, tomaterna når fram. Talarna däremot sitter bekvämt i fåtöljer med ryggarna vända mot den stora folkmassan. Men trots SDs egna vakter, ordentliga avspärrningar och en stor polisinsats träffar föremål gång på gång de olika sverigedemokraterna. En arg Kent Ekeroth vandrar fram till insatschefen och frågar varför de inte gör mer mot den hetsiga motdemonstrationen. Polisen säger att även motdemonstranterna har rätt att uttrycka sina åsikter men att de i största möjliga mån försöker skydda torgmötet.

En liten stund senare gör polisen en ordentlig framryckning mot folksamlingen, ett mindre tumult utbryter och i samband med detta också slagsmål mellan demonstranter och polis. Torgmötet fortsätter, även om budskapet knappt når ut. Polisen väljer så att ta fram hundar och ridande poliser. När polisen försöker få motdemonstanterna att backa uppstår en än mer kaotisk situation. De håller hårt i sina kedjor, skriker slagord, samtidigt som poliserna pressar dem tätt in på valstugorna. Efter en dryg timme avslutas mötet, SD spelar sin 2006 års vallåt ”Blåsippans väg” och åker sedan iväg under poliseskort.

Relaterat:
Dagens Konflikt: Vuvuzelan inget hot demokratin
0 com

Viktig information om de politiska partierna - SP Lunds valkampanj




Sedan dryga tre veckor har ett informationsblad om de politiska partierna spridits i Lund. I bladet beskrivs varför man inte ska tillförlita sig på parlamentarismen och hur grovt de olika partierna har svikit väljarna. Det är lunda-avdelningen av Socialistiska partiet som står bakom kampanjen. Progphoto fick en förmiddags-intervju med Ulf Östman, partiets starke man i Lund. Innan jag hinner ställa första frågan är han redan igång med ett resonemang kring parlamentarismen som sådan.

- Först måste jag nog klargöra vår syn på den borgerliga parlamentarismen, säger han bestämt. För revolutionära socialister spelar det mindre roll om det är valår eller inte. Vi anser inte att de grundläggande förändringarna som vi vill se i samhället kan göras av politiker i dagens parlament. Tvärtom är dagens politiska system utformat för att passivisera och hålla nere majoriteten.
Jag ställer mig snabbt kritisk till att partiavdelningen då satsar på en kampanj i valtider, just riktat mot valet och partipolitiken, som om Socialistiska partiet inte vore ett parti bland de andra.
- Det kan ändå finnas poänger med att ställa upp i val eller satsa extra mycket på propagandaspridning i samband med valår, svarar Ulf kvickt. Det har att göra med att människor då är mer benägna till att sätta sig in i politiken och diskutera dess innehåll. Och angående vårt parti märktes det tydligt i samband med husockupationerna i Lund vilken skillnad det är mellan en revolutionär i ex. SP och en reformist i V. Hade SP suttit i fullmäktige hade vi såklart deltagit i ockupationerna, men också varit ensamma om att försvara dem.
Senare under dagen träffar jag en ockupant som erkänner att SP har varit det parti i Lund som gett ockupationsrörelsen mest legitimitet. Han pratar om hur fort de både ställt upp rent konkret i samband med ockupationerna men också visat sitt stöd i media. Tillbaka till förmiddagen och intervjun. Vi glider in på en diskussion om det tidigare nämnda flygbladet, informationsbladet. Jag låter Ulf kort presentera det.
- Vi delar ut ett flygblad som kortfattat tar upp alla partiers politik. Vi menar att samtliga av dagens riksdagspartier är fullständigt ointresserade av en socialistisk omvandling av samhället och är rädda för arbetarklassens och ungdomens självaktivitet.
Men vad ska man då rösta på? Socialistiska partiet ställer inte upp i kommunvalet i Lund, vilket de gjorde i senaste valet, och inte heller i regionen eller på riksplan. Hur kan man då kritisera Vänsterpartiet som trots allt är det parti som åtminstonde står för den ”minst dåliga” vänsterpolitiken och finns representerade med flera mandat i såväl kommunfullmäktige, regionen och riksdagen.
- Vi kritiserar de andra partierna därför att de för en borgerlig politik och inte arbetar för ett störtande av kapitalismen. Vi kan inte berömma några som ställer sig bakom dagens system. Däremot finns det ljusglimtar. Vänsterpartiet har en del bra förslag, likaså Piratpartiet och Feministiskt Initiativ. Tyvärr räcker inte deras politikerbladder eftersom - som jag redan sagt – de inte förstår och inte är intresserade av arbetarmakt och kapitalismens störtande genom en socialistisk revolution. Socialismen är inget man går till val på - det är något man kämpar sig till på gatan
Mina avslutande frågor blir kanske klyschiga, men samtidigt relevanta. Hur ska man rösta enligt er i SP? Ska man överhuvudtaget rösta? Och kom igen, tippa valresultatet!
- Det här valet handlar inte om ett bra och ett dåligt val. Det handlar om ett jävligt dåligt val, och ett mindre dåligt val. Då arbetarklassen kommer få det ännu sämre med en borgerlig regering än med de röd-gröna är vår uppmaning att "rösta mot borgarna".
Valresultatet har jag ingen blekaste aning om, men med den historiskt usla opposition vi har i detta val så lär det knappast förvåna om borgarna vinner igen.


Relaterat:
Socialistiska partiet
Röda Lund
Röda Lund: Nytt socialistiskt flygblad till Lunds hushåll
0 com

Ni är fan inte på gång nu och vi vill fan inte va' me'


Under de senaste två dygnen har media rapporterat oerhört flitigt omkring Sverigedemokraterna. Dels om deras av motdemonstranter välbesökta torgmöte i Malmö i fredags eftermiddag. Dels om vad som verkar vara en knivattack mot en SD-politiker i hans hem i centrala Malmö, i fredags kväll.

För ett par veckor sedan annonserade Sverigedemokraterna ut sin rutt över var deras torgmöten inför valet skulle äga rum och när. I denna turnéplan låg det en punkt som de inte annat än planerat skulle bli oroligt; 10 september kl 14:00 Gustav Adolfs Torg, Malmö. I stort sett alla torgmöten som SD försökt hålla i Lund, Malmö, Vellinge, Helsingborg och Landskrona har de senaste åren blivit praktfiaskon. När de försöker nå ut till sina 'svenska' väljare har de istället mötts av protester av olika slag. Såväl stora som små protester, militanta som omilitanta.

I oktober 2008 lyckades Malmöitiska antirasister mobilisera 500 människor till protest mot SD. Då hade Sverigedemokraterna planerat ett torgmöte mitt emellan Stortorget och GA torg. Den gången blev oerhört kaotisk och 16 motdemonstranter omhändertogs av polis. Polisens strategi den gången var att köra bort folkhoperna från själva mötet; det som hände var dock att motdemonstranterna sprang runt kvarter efter kvarter och kunde enkelt återvända till platsen för sd-mötet.

I fredags hade ungefär 600 personer samlats för att protestera emot Sverigedemokraternas valmöte. Innan SD-mötet höll Malmö Hjärta Mångfald ett möte där de olika talarna fokuserade på varför SD har lyckats och att vi alla förlorar på deras rasistiska politik. När mötet väl började hade polisens strategi redan påbörjats. Att mota bak motdemonstranterna så långt det bara gick. Motdemonstranterna överröstade SD och de valde att sätta sig med ryggen mot den stora folkmassan. Äggen och smällarna regnade samtidigt som polisen tryckte bak demonstrationens linjer. Mindre slagsmål mellan polis och demonstranter uppstod. När polisen väl backat demonstrationen "tillräckligt" var den på ett ögonblick på väg tillbaka. Slagorden ekade mellan husen på torget och saker fortsatte regna över Christian Westling och hans vänner. Oroligheterna slutade när rasisterna äntligen lämnat torget strax efter klockan tre. Då var fortfarande den stora massan demonstranter kvar på torget och visade att den antirasistiska rörelsen aldrig ger upp.

Diskussionen kring huruvida SD vinner röster på ett kaosartat torgmöte med viss militansnivå har i vänsterrörelsen förts enda sen oktober 2008. Slutsatsen som de allra flesta drar är trots allt att Sverigedemokraterna inte vinner någon kraft på att ständigt kopplas ihop med stök och bråk. På fredagens torgmöte hävdade de att det till viss del var på grund av motdemonstrationerna som de kunde få sådant gehör för sina åsikter som "de får". Man måste ställa sig starkt kritisk till en sådan formulering. Ingen röstar trots allt på ett parti för att det är synd om dem. Folk röstar på SD för att vänstern inte har kunnat komma fram med en tillräckligt slagkraftig och progressiv politik.

En längre artikel med mer ingående information, samt bilder och händelseförlopp dyker upp inom de närmsta dagarna. Tills dess, håll till godo!
2 com

Tegelslottet - kort ockupation med längre efterspel


Idag är det en vecka sedan Lunds senaste ockupation offentliggjordes. Det aktuella huset ligger på Magle Stora Kyrkogata 4 och har tidigare varit Frälsningsarméns lokaler. Dagen innan ockupationen kom till allmänhetens kännedom hölls visningar i huset för intressenter. Priset? Sex miljoner.


Nedan presenteras ockupationen i en artikel med fokus på händelseförloppet, bakgrund och framtid.

Vid halvsju-tiden på måndagskvällen låg en kort artikel ute på Sydsvenskan där det kort och koncist stod att "Frälsis" lokaler var ockuperade. Då var polisen redan på plats.

Bakgrunden till Sydsvenskans scoop var en intervju som tidningen fått göra med Ghazal Delafrouz, talesperson från Ockupantscenen.
- Kravet var att de inte fick släppa nyheten förrän tisdag morgon, dvs. dagen därpå, säger en något irriterad Ghazal. Ursprungstanken var att öppna upp huset för allmänheten under tisdagsmorgonen och bjuda på frukost och visa möjligheterna som kommunen hade i form av att köpa huset och leja ut det billigt till bostadslösa.
Men Sydsvenskan kunde "inte undanhålla en så viktig nyhet för folket" (enligt en annan sds-journalist)... Och inte var dem långsamma med att ringa farbror blå heller.

Tiden efter offentliggörandet blir kritisk för ockupanterna i huset. När kommer polisen försöka storma? Vad ska vi göra nu när de egentliga planerna kring Tegelslottet, som huset kallas, har gått i stöpet? Frontdörren barrikaderas ordentligt så att polisen ska få det svårt att ta sig in den vägen. Ghazal berättar glatt kring stormningen.
- När polisen efter många timmars slit med att ta sig igenom den barrikaderade dörren, skickar de stegbil och kommer in bakvägen, lyckas alla ockupanter rymma ur huset och komma undan lagens långa arm.
Utanför huset har under kvällen en mindre folksamling om som mest dryga trettio personer visat ockupanterna sitt stöd och gett media intervjuer. Under kvällen planeras också hur man nu ska föra kampen vidare. Planerna för nästkommande dag spikas.

Tidigt under tisdagen serveras kaffe och kaka utanför Hemgården, ett hus i direkt närhet till Tegelslottet. Ockupanterna ansluter sig senare på dagen också till det politiska spektakel som i valtider äger rum på Stortorget. Flygblad delas ut och samtal, diskussioner tas med intresserade människor. I stort sett alla politiker i valstugorna visar stort ointresse för innehållet eller bakgrunden till ockupationen och låter hela tiden diskussionerna handla om det olagliga i handlingen. Vad som är mest kriminellt; att låta mängder med människor vara utan bostad eller att bryta sig in i tomma hus för att göra någonting konkret åt bostadsbristen låter jag vara osagt...
- Jag menar att bostadsbristen är ett av Lunds allra största problem, säger Ghazal. Och varken kommunen eller universitet har försökt att lösa situationen. Genom ockupationen tog vi vårt medmänskliga ansvar för att få kommunen att visa handlingskraft genom att köpa fastigheten och göra om lokalerna till billiga bostäder.
Hon kan dock se att Tegelslottet gav viktiga, om än väldigt små, konsekvenser. Kommunen och LKF tvingades under tisdagskvällen gå ut med en plan för att bygga fler bostäder samt ordna upp akutboenden med tio (!!!) platser...
- Sådana ringar på vattnet är viktiga, trots att de i det stora hela inte hjälper upp situationen speciellt mycket. Men man märker verkligen hur pressade politikerna och tjänstemännen är, de är verkligen tvingade att lugna ner stämningen genom att gå ut med en presskonferens där de presenterar någonting litet. Något litet som inte är speciellt bra, men som gör att de får positiv publicitet och verkar handlingskraftiga. 
Hur kampen för bostäder nu fortsätter är ovisst, tycker Ghazal. Huset på Magle Stora Kyrkogata 4 är numera relativt hårt bevakat och att gå in där innebär troligen en stor risk att bli gripen. Men än finns det fler hus att ockupera, även i centrala Lund, om man får tro ockupanterna. Men vad har ockupantrörelsen egentligen uppnått genom att ockupera, ockupera och ockupera?
- Om man ser på de snart två år vi har ockuperat hus har det hänt mycket. För två år sedan var ockupation en väldigt okonventionell och chockerande politisk arbetsmetod. Idag har den legitimerats allt mer och med tiden får troligen kommunen ge med sig och se hur normaliserat begreppet ockupation faktiskt har blivit. Att vi fortsätter kämpa på flera olika plan med olika arbetsmetoder, säger väl sig självt. Vi har ett mål och vi är inte nöjda förrän vi har nått dit.
Kampen fortsätter. Ockupera mera!